

Yeni bir sefere hazırlanırken | 5. bölüm
5. kapsam: ÇANTALAMA

Hazırlığın son ayağı seçilen malzeme ve gereçlerin çantalanmasıdır. Bu amaçla özellikle suya mukavim olduğu kadar su geçirmeyen kutu ve çantaların tercih edilmesi önemlidir. Zira bu niteliklere sahip bilumum kabın her uygulayıcı tarafından sağlanması gereken bir kayak/kano standartı olarak görülmesi gerektiğini özellikle vurgulamak isterim. Kayak/kano üzerinde kullanılacak izolasyonlu çanta ve kutuların seyir ihtiyaçlarına yetecek bir hacim sunarken kayağın ambar ve ambar kapağı ölçülerine uygun ebat ve tasarıma sahip olması da gözden kaçırılmaması gereken çok önemli bir detaydır. Tek ve büyük birkaç çanta hazırlamak yerine kategorize edilmiş içerikleriyle çok daha küçük çantalar hazırlamak derli toplu kalmak ve ambar alanlarını efektif kullanmak açısından çok daha başarılıdır. Mesela ben kapalı ambarlarda kullanacağım izolasyonlu çanta tercihimi katlayıp sıkıştırarak girdiği ortama uygun şekil verebildiğim –kaynaklı teknik tekstillerden üretilmiş– yumuşak modellerden yana yaparım. Buna karşılık dürbün, telefon, telsiz, fener gibi seyir süresince sıklıkla kullanarak kabinde tutacağım mühim gereçlerin muhafazasında ise izolasyonlu ağır hizmet sınıfı sert kutuları tercih ediyorum.
Daha evde iken neleri ne ile birlikte nereye koyduğunuzu bilerek çantalarınızı toparlayın. Bu amaçla çanta içeriğini gösteren listeler hazırlamaya erinmeyin. Neyin nerede olduğunu yazarak listelemek gerçekten de önemli. Aksi durumda her ihtiyacınızı yanınıza aldığınız hâlde yerini bilmediğiniz ama size o an gereken tek bir malzemeyi bulmak adına bütün çantaları tek tek açıp içindekileri kontrol etmenin hayli sevimsiz olacağından emin olabilirsiniz. Üstelik bu esnada nizamı bozulan çantaları yeniden düzenlemek için verilecek çaba da işin cabası. Zira etkinlik süresince sahip olunan cüzi sayıdaki malzeme ve gerecin derli toplu muhafaza edilerek düzenli şekilde kullanılması, imkânların kısıtlılığına rağmen düzgün ve tatminkâr bir kayak seferi gerçekleştirebilmenin altın anahtarıdır. Yıllar içerisinde olgunlaştırdığım kürek faaliyetlerinden edindiğim tecrübe ışığında –kişiye göre değişebilen erzak bahsine hiç girmeksizin– şunları söyleyebilirim: Tek gece konaklayarak icra edilecek 1 günlük faaliyetin gerektirdiği malzemelerle 2 gece konaklamalı 3 günlük bir faaliyetin gerektirdikleri arasında niceliksel bir fark yoktur. Yani pratik açıdan aynı malzemelerle 1 günden 3 güne kadar konaklamalı bir kayak etkinliği yürütebilirsiniz. Aynı şekilde başta 3 gecelemeli olarak planlanan 4 günlük bir seferin gerektirdiği malzemeler görece daha fazla olacağından bunlarla 6 güne kadar ikmalsiz bir faaliyet sürdürmek de pekâlâ olasıdır. Bir başka deyişle; 4 güne yetecek şekilde temin edilmiş malzemelerle 6 güne kadar konaklamalı bir kayak ile oltacılık serüveni yaşamak teknik açıdan mümkün olup bu şekilde uzatılmış bir sefer, kişinin mental ve fiziksel sınırlarını keşfettiği unutulmaz bir serüvene de dönüşebilir. Ama ne serüven…
1 hafta ve daha uzun süren seferlerin hazırlığını ise sarf malzemeleri ve temel ihtiyaç kalemlerindeki tedarik ve ikmal gereksinimlerinde ortaya çıkan koşullu farklılıklardan ötürü bu kapsamda detaylandırmayacağım.
Eğer sudan yol alarak varacağınız farklı noktalarda konaklamak üzere barınma ekipmanıyla erzağınızı da kayakta taşımak durumunda kalacağınız çok kamplı bir faaliyeti programlıyorsanız hazırlığınızın her kapsamında –tedbiren alınacak kurtarma ve yardım gereçleri dışında– sadece ihtiyaçlarınızın karşılığı olacak ve mutlaka kullanacağınız malzemelere odaklanarak doğru şekilde çantalamanızı öneriyorum. Çantaların yüklü durumda su geçirmez ve ağızları kapalıyken bile yüzebilir olmasını sağlamanız faydanızadır. En azından kuyruküstündeki ıslak ambarda (arka havuzlukta) ya da başüstüne tespit edeceğiniz ve devrilme durumunda suya düşebilecek biçimde açıkta taşıyacağınız çantalarda buna dikkat etmenizi tavsiye ederim. Bunu sağlayamadığınız durumda kayak üzerindeki elastik kordalar ya da aynı amaçla kullanabileceğiniz yeter uzunlukta tokalı perlonlar, o da olmadı bir miktar ip vasıtasıyla açıkta taşıdığınız tüm kargoyu kayağınıza bağlamayı ve her bir yükü haricen takacağınız emniyet kordalarıyla en uygun yerden kayağa ilişkilendirmeyi ihmal etmeyin. Yükünüzün kayak üzerinde ki gerek kapalı gerek açık yükleme alanlarına dengeli şekilde dağıtabileceğiniz düzende çantalanmış olması emniyetli bir kürek seyri için hayli önemlidir. Kitabınızın ilerleyen sayfalarında yükleme ve ambar istifi ile ilgili özel bir bölüm bulunduğundan bu kısımda sadece genel hazırlık kapsamında özet bir çerçeve sunmakla yetiniyorum. Eğer karadan aracınızla ulaşacağınız ilk noktada gün aşırı konaklayarak her gün aynı mevkiyi değerlendireceğiniz merkez kamplı –görece çok daha rahat– bir etkinlik programlıyorsanız aracınızın bagajını büyük ve merkezi bir çanta gibi ele alarak o şekilde değerlendirmeniz mümkündür. Bu sayede suya çıkarken –tedbiren alınacak kurtarma ve yardım gereçlerinin dışında– sadece o günün ihtiyaçlarına dönük tek çantalık ve olabildiğince hafif yükleri, bir de suda karşılaşacağınız plastik ve sair yüzen çöpleri koyup kıyıya getirmek için sağlam bir çöp poşetini yanınıza almak sureti ile kürek suyunda olta atabilirsiniz.
Buraya kadar kayakla gün aşan bir oltacılık faaliyetinin araç gereç hazırlıklarını kısaca ele almış olduk. Bütün mevzuyu birkaç maddeye indirgeyerek özetleyecek olursak:

- İhtiyaçlarınızı –önerdiğim üzere– aşama aşama tanımlayarak seferinizi planlarken önce amacına sonra da ölçeğine karar verin.
- İhtiyaçlarınızı doğru tanımlayın. Lazım olanı unutmak kadar lüzumsuz malzemeler almaktan, lüzumundan fazlasını taşımaktan da kaçının. Sadece ihtiyacınız olanı ihtiyacınız kadarı ile alın.
- Unutmayın ki ortalama bir tur kayağının ambarı boşken bile dardır. Kısıtlı ambar alanınızın sizi kısıtlamaması için verimli şekilde kullanabildiğiniz ve etkinliğinizin amacına ulaşmasında elzem rol oynayan gereçlerle sefere çıkmaya bakın.
- Planlanan ölçeğe uygun şekilde hazırlığın her bir aşamasına dönük kontrol listeleri hazırlamaktan kaçınmayın. Hazırlığınızı ciddiye alın ve üşengeçliği bir tarafa bırakın.
- Çantalamayı sıralı ve bilinçli bir şekilde yaparak yazılı duruma getireceğiniz içerik listelerini ilgili çantaya yerleştirin. Böylece neyin nerede olduğunu bilerek eksiklerinizi de kolay fark edersiniz.
- Malzemelerinizi ilgi düzeyine göre adresleyin ki ocak bir çantada iken yakıt tankı alakasız bir diğerinden çıkmasın. Dikkatli ve bilinçli bir şekilde hazırlanın.
- Kayakta olması gereken hiçbirşeyi kıyıda bırakmayın. Kıyıda kalması gereken hiçbirşeyi de kayağa almayın.
- Kabinde kullanacağınız hiçbir seyir gerecini –yerinizden kalkmadan uzanamayacağınız– başüstü ya da kuyruküstü ambarlara yüklememeye özen gösterin. Kabin malzemelerini orta ambarda ya da izolasyonlu çantalarla koltuk arkasında konumlandırarak suya çıkın.
- Suya asla sentetik çöpler atmayınız. Seyir esnasında ya da kıyılarken ürettiğiniz/karşılaştığınız plastik çöpleri güvenli şekilde içinde biriktirerek dönüş yolunda ve düzenli kontrol edildiği anlaşılan ilk çöp konteynerine kadar taşımanızı sağlayacak bir poşet bulundurmaya gayret edin.


Malzeme ve ekipman hususunda ki genel hazırlığın çerçevesini belirlediğim bu 5 kapsamın ardından kayağın hazırlanması ile ilgili teknik yönlendirmeleri ele alarak bir kayak oltacısının sefer öncesi mental ve fiziksel hazırlığına ilişkin özet değerlendirmeler yapacağım bölümle konuya devam edelim …
Bahadır Çapar
Ocak 2016, Adana
5. bölümün sonu | yazının önceki bölümünü göster

