

Yeni bir sefere hazırlanırken | 1.bölüm
Gün aşan bir kayak etkinliğine hazırlık

Bir kayak seferinin hazırlığı hele ki oltacılık gayesiyle planlanan gün aşan bir kış faaliyeti söz konusu ise öyle kolayına ve çabucak bitmez. Özellikle zorlu hava ve deniz şartlarını göz önüne alarak faaliyetin farklı süreçlerinde yararlanılacak birçok farklı nitelikteki malzemeleri gruplandırarak derlemek –benim için dahi– ancak geniş zamana yayarak düşük yoğunluklu şekilde gerçekleştirebildiğim birkaç günlük bir uğraşı anlamına gelmekte. Kayak üzerinde gerek seyir gerekse oltacılık süresince kullanılacak her bir malzemenin hem koruyuculuk hem de işlev yönünden herhangi bir zafiyete mahal vermeyecek kabiliyette olanlarından seçilerek tam anlamıyla güvenilir ve becerileriniz doğrultusunda faydalanabileceğiniz düzeyde derlenmesi; oltacılık gayretiyle suda gerçekleştirilecek başarılı bir faaliyetin kapısını aralayacak doğru anahtarı belirlemek anlamına gelir. Dolayısı ile günler sürecek bir seferin hazırlığı da aceleye getirilmeksizin yapılmalı, noksanların tespiti ve tedariği vakitlice gerçekleştirilerek mevcutlar incelikli bir şekilde tek tek tetkik edilmelidir. Sözün başında da dediğim gibi hedeflediğim meranın olasılıkları ve faaliyetin ölçeği dahilinde benim gibi meselenin profesyonel yönüne odaklanmış bir rekreasyonist için de hazırlık faslı emin olun birkaç günden kısa sürmüyor.
Sefere götürülecek her malzemenin yapılış ve kullanılış amacı doğrultusunda kullanıcısının yabandaki konforuna katkı sağlaması umulduğundan kondüsyon ve fonksiyon açısından planlanan faaliyete uygun durumda olduklarından emin olunması hayli önemlidir. Buradaki konfor ifadesi yerin soğuğu, kıyının rüzgârı yahut denizin suyu, kumu gibi mevsim ve coğrafyadan kaynaklanan yıpratıcı ortam şartlarına karşı kullanıcının rahatını sağlayarak güvenliğini destekleyecek standart özelliklere bir atıf olup; ‘lüks’e dair bir söylem olarak algılanmamalıdır. Buna karşılık kişisel konforu artırmak gayesiyle fantastik hazırlıklara girişerek sağlayacağı fayda uğruna lüzumundan ağır ya da gereğinden fazla malzemeyle sefere çıkmanın pratik bir karşılığı olmayacağı da unutulmamalıdır. Fazladan alınan her gerecin kıyıda ya da kayakta idare edilmesi yanı sıra muhafazası da gerekeceğinden hem gayret hem de zaman israfı yaratarak –bırakın konfor sağlamayı belki de zor elde edilmiş bir– etkinlik gününü verimsiz hâle getirmesi işten bile değildir. Bu yüzden donanım tercihlerinin, yetkinliği ve yeterliliği sahada sınanarak fiilen gözlemlenmiş malzemeler içerisinden, özellikle de deneysellikten uzak bir tavırla yapılması hayli önemlidir. “Deneysellikten uzak bir tavır” ile kast ettiğim esas, elbette henüz hiç kullanılmamış ya da henüz sefer öncesinde temin edildiğinden saha performansı yeterince gözlenmemiş yeni gereçlere güvenerek uzun ve zorlu bir sefere çıkmanın taşıdığı risk ve zaten yeterince zor bir ortam olan sudayken yaşatabileceği olası olumsuzlukların hesaba katılmasıdır. Nitekim kayaktaki daha da doğrusu elinizdeki performansını tam olarak bilmediğiniz gereçleri denemek için hele ki bir kış seferini seçmek size oldukça pahalıya mal olabilir. Bu yüzden en az bir kez kayakta kullanarak işlevselliğinden ve yeterliliğinden emin olduğunuz malzemelerden çıkacağınız yola ve suya uygun şekilde vakitlice yapacağınız bir derleme, tüm sefer hazırlığınızın odak noktasını ve esas gayretini oluşturmalıdır.
Uzun yıllar kayak ve kano üzerinde oltacılık gayreti vererek dört mevsim faaliyet gerçekleştirme imkân ve deneyimine sahip kayaklı bir oltacı olarak tüm malzemelerinizi iş görebilecek en az sayıda ve imkân dahilinde en hafif olanlarından seçmenizi özellikle tavsiye ediyorum. Özellikle yeni temin edilmiş ve sahadaki performansı denenmemiş gereçlerin sezon arası planlanabilecek günübirlik ve iddiasız kayak antrenmanlarında kullanılarak yeterlilikleri ve güvenilirlikleri yönünden suda sınanması, sahip olunan malzemelerin gün aşan ve ciddi etkinliklere uygunluğunu anlamak adına fevkalade yararlı olacaktır.

Gün aşan bir kayak faaliyetinin arefesinde ortalık bir hayli karışabilir. Ancak bu, herşey çantalanıp toparlanana kadar sürecek kontrollü bir durum olduğundan geçicidir. Birkaç gün bu karışıklık içerisinde sefere götüreceğiniz malzemelerinizi derler toplarsınız. Nihayetinde yanınıza aldığınız her şey, planladığınız o faaliyetin amacına ulaşmasını sağlayacak olan yegâne gereçler olacağından evin bir köşesinde oluşacak böylesi bir sahne esasen şaşırtıcı da değildir. Yeter ki bu göreceli dağınıklık hâli yönetilemez bir karışıklığa dönüşerek çığırından çıkmasın. Karışıklık yaratma ihtimali ile pek kısa sürmeyecek teknik bir hazırlığın doğru bir yaklaşımla ve kesinlikle programlı bir şekilde yapılması gereği daha işin başında anlaşılırsa; birçok farklı gayretin sergileneceği bir seferde ortaya çıkacak farklı gereksinimleri hızlı şekilde karşılamak adına doğru gereçleri el altında tutup bir araya getirmek kolaylaşacaktır. İşte bu yüzden birbirinden farklı amaçlarla kullanılmak üzere temin edilmiş irili ufaklı birçok kayak ve oltacılık ekipmanının bir aradalığını sağlamak adına planlı ve özenli olmak şart. Unutmayın ki; şimdi etrafa dağılan her malzemeyi daha uzun yıllar size kayakta hizmet etmek üzere temin ettiniz ve sefer hazırlığının heyecanı ile hak ettikleri özeni vermeyi ne olursa olsun ihmal etmemelisiniz. Bu yüzden tüm hazırlıkların belirli başlıklar altında ayrı ayrı ele alınarak düzen ve özen içerisinde yapılması, bahsettiğim türden doğru bir yaklaşımın kurulmasını kolaylaştırarak süreci kesinlikle hızlandıracaktır. Bu bağlamda kendi yönelimimi sizler için örnekleyerek olağan bir kayak seferi öncesi dört farklı kapsamda giriştiğim hazırlığın formatını aşağıda özetliyorum.
Bu bağlamda kendi yönelimimi örnekleyerek –olağan bir– gün aşan kayak seferinin öncesinde dört farklı kapsamda giriştiğim hazırlığın temel formatını bu yazının devamında kısım kısım özetleyeceğim.
Bahadır Çapar
Ocak 2016, Adana
1. bölümün sonu | yazının devamını oku

