

Yeni bir sefere hazırlanırken | 3. bölüm
3. kapsam: KAYAK İLE OLTACILIK

Teknik yönden oldukça değişken olabilen detayı ile ele alınacak olursa; balık yakalamak üzere çıkılan uzun bir seferin en önemli hazırlıklarını kapsayan ve dolayısı ile en çok zaman gerektiren başlığındadır sıra: Olta malzemelerinin hazırlığı. Üçüncü sırada ele aldığım olta balıkçılığı ile ilgili bu kapsam, kayak üzerinde kullanılacak olta kamışlarının ve olta makinelerinin hangileri olacağının belirlenerek boylayıp sınıflandırmak sureti ile etkinliğe özelleştirilecek muhtelif kandırıcı, yem ve sair gereçlerden müteşekkil sefer tercihlerinin karara bağlanacağı kritik bir aşamadır. Çünkü ulaşılacak meraya, uygulanacak oltacılık metoduna, hedeflenen balık türüne ve hatta kayak oltacısının bilgi, beceri ve birikimine göre düzeni ve detayı sürekli değişebilen tamamen teknik bir hazırlıkta, –her kayak seferi için geçerli ve verimli olacak– sabit gereçlerden bahsetmek hayli zordur. Bu yüzden hemen her etkinliğin oltacılığa dönük hazırlığı genellikle kendine özgü gibidir. Günler öncesinden başlaması muhtemel bu hazırlığın son gün bile hususiyetle ele alınması, karar verilmiş bir çok malzemenin bile yeniden indirilip kaldırılarak neyin ne ile ve kaç tane götürülmesi konusunda kararsız kalınması en deneyimli kayak oltacısının bile yaşayabileceği bir durumdur. En çok zaman verilmesi gerekecek kapsam olarak bu aşamayı işaret etmem işte bu yüzdendir. Yanınızdakilerle yetinmek zorunda kalacağınız bir etkinliğin seçimlerine fazladan zaman ayırmak esasen iyidir de. Ancak verilen fazla zaman malzeme sayılarını artırmamalı, gayret kararsız kalınan her şeyin çantaya atıldığı bir eyleme dönüşmemelidir.
Mesela ben genellikle tüm faaliyetlerim için farklı kamış ve makineden oluşan iki olta hazırlarım. Biribirinden farklı kalibrelerde olan bu oltalardan görece hafif olanı ile nispeten sığ kıyı suyunda balık arar, daha derin meraları yokladığım açıklarda yahut iri balık ihtimalini zorladığım sularda ise daha ağır ve büyük olan diğer takımı kullanırım. Kayak üzerinde karşılaşabileceğim her balıkçılık koşuluna uygun olabilecek şekilde belirlediğim bu iki olta ile yapabileceklerim üzerinden diğer malzeme ve ekipmanı uygun çeşit ve miktarda tutmaya özellikle dikkat ederim. Sadece yemlik balık yakalamak gibi istisnai bir durum söz konusu olacaksa orta ambarda bulundurabileceğim kısa namlulu küçük bir üçüncü oltadan bahsetmem mümkün olabilir. Öyle ecnebi amatör video kliplerinde yahut çoğunlukla Amerikalı hevesdaşlarımın yapımlarında sıklıkla görüldüğü şekilde kayağımın sırtında işlevsiz ya da birbirine denk bir kamış destesi taşımamaya özellikle özen gösteririm. Bu kanaatkâr tavrı size de tavsiye ederim. Faaliyet süresince nadiren aynı anda sürütmeye koyup balığa çektiğim bu iki oltanın biri gözümün önünde ya da elimdedir diğeri de ekseriyetle koltuk ardındaki yatağında.

Eğer sudan yol alarak varacağınız farklı noktalarda konaklamak maksadıyla barınma ekipmanlarınızı ve erzağınızı da kayakta taşıyacağınız çok kamplı bir etkinlik programlıyorsanız; hazırlığınızın her kapsamında –tedbiren alınacak kurtarma ve yardım gereçleri dışında– sadece ihtiyaçlarınızın tam karşılığı olacak ve mutlaka kullanacağınız malzemelere odaklanmanızı öneriyorum. Eğer karadan aracınızla ulaşacağınız ilk noktadan ayrılmayarak her gün aynı mevkiyi değerlendireceğiniz merkez kamplı –görece çok daha rahat– bir etkinlik programlıyorsanız; barınma ve lojistiğe dönük yükünüzü biraz daha artırma şansını pekâlâ kullanabilirsiniz. Yine de kayak üzerinde kullanacağınız seyir ve oltacılık ekipmanlarının seçimini sahip olduğunuz bileşenlerden rafine edeceğiniz mantıklı derlemeler şeklinde yapmanızı öneriyorum. Nihayetinde kayağın geniş güverteli bir tekne olmadığının bilinci ile kısıtlı kabin ve ambar olanakları göz önüne alındığında en fonksiyonel ve küçük bileşenlerle kayakta olma, en nitelikli ve yeter sayıdaki gereçlerle olta atma hususundaki ısrarlı tavsiyemin gereği de sanırım kolaylıkla anlaşılacaktır.
Bahadır Çapar
Ocak 2016, Adana
3. bölümün sonu | yazının önceki bölümünü göster | yazının devamını oku

